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Qualified Assessor Submittal Checklist 
This checklist is provided to assist you in documenting the requirements of 46 CFR 10.405,  
and may help prevent processing delays caused by missing information. 

Do NOT fill in the blocks below.  Instead, attach a separate page to include the 
suggested documentation. 

Requests may be sent by the mariner or on behalf of the mariner by his/her employer via  
e-mail in PDF format to NMCCourses@uscg.mil (preferred method), by fax to (304) 433-3408, 
or by mail to: 

Commanding Officer (NMC-2) 
USCG National Maritime Center 
100 Forbes Drive 
Martinsburg, WV 25404 

You will receive an e-mailed receipt once your request has been entered into our system.  
Please allow 7-10 business days to process your request.  If you do not receive an e-mailed 
receipt within this time frame, please contact us at (206) 815-6893. 

I. General Information  

1. Mariner Reference Number (if applicable)  

2. Name  

3. Address  

4. Primary Phone Number  

5. E-mail Address  

6. Company Name (if applicable)  

7. Company POC Name (if applicable)  

8. Company Address (if applicable)  

9. Company Phone Number (if applicable)  

10. Company POC E-mail Address (if applicable)  

II. Qualified Assessor Information Release to NMC Website 

If you wish to have any or all of your applicable information published on the 
National Maritime Center (NMC) website, please complete and submit the 
Qualified Assessor Information Release Guide. 

mailto:NMCCourses@uscg.mil
https://www.dco.uscg.mil/Portals/9/NMC/pdfs/training/qualified_assessor_information_release_guide.pdf?
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III. Request Type  

1. Original  

OR  

2. Renewal or Modification:  

a. Expiration date of original  

b. QA ID  

IV. Credential Held  

1. Attach a copy of MMC  

V. Training  

1. Completion of Train the Trainer or Assessor Training Course  

VI. Documentary Evidence/Résumé 46 CFR 10.405(a) & NVIC 19-14  

1. Experience, training, or instruction in assessment techniques  

2. Sea service (including vessel names, position served, duration, tonnage, 
horsepower, and route) and/or other documentation demonstrating the 
experience described below for each endorsement requested 

 

3. Possession of the level of endorsement or other professional credential 
as proof of equal or superior knowledge, skills, and abilities described in 
training vessels 

 

4. Renewals require evidence of instruction in effective assessment in the 
last 5 years 

 

VII. Indicate the Endorsements Seeking Approval For  

Deck: 

1. Chief Mate & Master on VSL of 3,000 GT or More  

Assessors should have at least 1 year experience as Master on vessels of 
at least 1,600 GRT or 3,000 GT.  Military assessors should have 
experience as Commanding Officer (CO) or Executive Officer (XO) on 
seagoing vessels of at least 1,600 GRT or 3,000 GT.  For the function 
“cargo handling and stowage,” the assessor should have at least 1 year of 
experience as or equivalent to Chief Mate and/or Master on cargo-
carrying vessels of at least 1,600 GRT or 3,000 GT. 

 

2. Chief Mate & Master on VSL of 500 GT or More & Less Than 3,000 GT  

OR  

3. Master on VSL of Less Than 500 GT  

Assessors should have at least 1 year of experience as Master valid on 
vessels of at least 200 GRT or 500 GT.  Military assessors should have 
experience as Commanding Officer (CO) or Executive Officer (XO) on 
seagoing vessels of at least 200 GRT or 500 GT. 
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VII. Indicate the Endorsements Seeking Approval For (continued)  

Deck (continued): 

4. Chief Mate & Master on OSV  

Hold an appropriate national endorsement and have at least 1 year of 
experience as Master on vessels at least 200 GRT or 500 GT.  For 
assessments signed on a military vessel, the assessor should have 
experience as Commanding Officer (CO) or Executive Officer (XO) on 
seagoing vessels of at least 200 GRT or 500 GT.  Military assessors 
should only conduct assessments that are within their personal 
experience and are relevant to the vessel on which they are conducted. 

 

5. OIC of a Navigational Watch on VSL of 500 GT or More  

Assessors should have at least 1 year of experience as the officer in 
charge of a navigational watch (OICNW) on sea-going vessels of at least 
200 GRT or 500 GT.  Military assessors should be authorized to conduct 
similar assessments for the U.S. Navy or U.S. Coast Guard Personnel 
Qualification Standard (PQS) for underway officer of the deck (OOD). 

 

6. OIC of a Navigational Watch on VSL of Less Than 500 GT  

Assessors should have at least 1 year of experience as the officer in 
charge of a navigational watch on oceans vessels of 100 GRT or more.  
Military assessors should be authorized to conduct similar assessments 
for the U.S. Army, U.S. Navy, or U.S. Coast Guard PQS for underway 
officer of the deck (OOD). 

 

7. Master on VSL of Less Than 500 GT Limited to Near-Coastal Waters  

Assessors should have at least 1 year of experience as Master on oceans 
or near coastal vessels of 100 GRT or more.  Military assessors should be 
authorized to conduct similar assessments for the U.S. Army, U.S. Navy, 
or U.S. Coast Guard PQS for underway officer of the deck (OOD). 

 

8. OIC of a Navigational Watch on VSL of Less Than 500 GT Limited to 
Near-Coastal 

 

Assessors should have at least 1 year of experience as the officer in 
charge of a navigational watch on near-coastal or oceans vessels of 100 
GRT or more.  Military assessors should be authorized to conduct 
similar assessments for the U.S. Army, U.S. Navy, or U.S. Coast Guard 
PQS for underway officer of the deck (OOD). 

 

9. Mate OSV  

Holding an appropriate national endorsement and have at least 1 year of 
experience as OICNW on vessels of at least 200 GRT and/or 500 GT.  
For assessments signed on a military vessel, the assessor should be 
authorized to conduct similar assessments for the U.S. Navy or U.S. 
Coast Guard Personnel Qualification Standard (PQS) for underway 
officer of the deck (OOD).  Military assessors should only conduct 
assessments that are within their personal experience and are relevant to 
the vessel on which they are conducted. 
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VII. Indicate the Endorsements Seeking Approval For (continued)  

Deck (continued): 

10. Able Seafarer–Deck  

Assessors should have at least 1 year of experience as OICNW on vessels 
of at least 200 GRT or 500 GT.  Military assessors should be authorized 
to conduct similar assessments for the U.S. Navy or U.S. Coast Guard 
PQS for Deck Watch Officer or be a First Class Boatswains Mate or 
above. 

 

11. RFPNW  

Assessors should have at least 1 year of experience as OICNW on vessels 
of at least 200 GRT or 500 GT.  Military assessors should be authorized 
to conduct similar assessments for the U.S. Navy or U.S. Coast Guard 
PQS for Helmsman and Lookout. 

 

12. Proficiency in Survival Craft and Rescue Boats Other Than  
Fast Rescue Boats 

 

Assessors should have shipboard experience with assigned duties as the 
person in charge of a lifeboat on vessels of at least 200 GRT or 500 GT. 

 

13. Proficiency in Survival Craft and Rescue Boats Other Than Lifeboats  
and Fast Rescue Boats 

 

Assessors should have shipboard experience with assigned duties as the 
person in charge of a survival craft on vessels of at least 200 GRT or 500 
GT. 

 

Engine: 

1. Chief Eng & Second Eng Officer on Vessels of 3,000 kW/4,000 HP or 
More 

 

Assessors should have at least 1 year of experience as Chief Engineer 
and/or First Assistant Engineer on vessels of at least 3,000 kW or 4,000 
HP.  Assessors should have this experience for each propulsion mode 
they will assess.  Military assessors should have experience as Chief 
Engineering Officer on seagoing vessels of at least 3,000 kW (4,000 HP) 
or more for each propulsion mode they will assess. 

 

2. Chief Eng OSV  

Holding an appropriate national endorsement and have at least 1 year of 
experience as Chief Engineer, Second Engineer Officer, or national First 
Assistant Engineer on seagoing vessels of at least 3,000 kW (4,000 HP).  
For assessments signed on a military vessel, the assessor should have 
experience as Chief Engineering Officer on seagoing vessels of at least 
3,000 kW/4,000 HP or more.  Military assessors should only conduct 
assessments that are within their personal experience and are relevant to 
the vessel on which they are conducted. 
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VII. Indicate the Endorsements Seeking Approval For (continued)  

Engine (continued): 

3. OIC of an Eng Watch on Vessels of 750 kW/1,000 HP or More  

Assessors should have at least 1 year of experience as Chief Engineer 
and/or First Assistant Engineer on vessels of the applicable propulsion 
mode(s) of at least 1,000 HP or 750 kW.  Assessors should have this 
experience for each propulsion mode they will assess Military assessors 
should be authorized to conduct similar assessments for the U.S. Navy 
or U.S. Coast Guard PQS for underway officer of the engineering watch 
(EOOW). 

 

4. Assistant Eng and OIC of Eng Watch OSV  

Holding an appropriate national endorsement and have at least 1 year of 
experience as Chief Engineer and/or Second Engineer Officer/First 
Assistant Engineer on vessels of the applicable propulsion mode(s) of at 
least 750 kW/1,000 HP.  For assessments signed on a military vessel, the 
assessor should be authorized to conduct similar assessments for the 
U.S. Navy or U.S. Coast Guard Personnel Qualification Standard (PQS) 
for underway officer of the engineering watch (EOOW).  Military 
assessors should only conduct assessments that are within their personal 
experience and are relevant to the vessel on which they are conducted. 

 

5. Chief Eng & Second Eng Officer on VSL of Between 750 kW/1,000 HP & 
3,000 kW/4000 HP 

 

Assessors should have at least 1 year of experience as Chief Engineer 
Unlimited, Chief Engineer-Limited or Designated Duty Engineer, or 
First Assistant Engineer on vessels of at least 750 kW or 1,000 HP.  
Assessors should have this experience for each propulsion mode they 
will assess.  Military assessors should have experience as Chief 
Engineering Officer on seagoing vessels of at least 750 kW (1,000 HP) or 
more for each propulsion mode they will assess. 

 

6. Electro-Technical Officer on VSL of 750 kW/1,000 HP or More  

Assessors should have at least 1 year of experience as Chief Engineer 
and/or First Assistant Engineer or hold an STCW endorsement as an 
Electro-Technical Officer and have at least 1 year of experience 
performing duties as an Electro-Technical Officer or equivalent. Military 
assessors should have experience as Chief Engineering Officer on 
seagoing vessels of at least 750 kW (1,000 HP) or more. 

 

7. Able Seafarer-Engine  

Assessors should have at least 1 year of experience as the officer in 
charge of an engineering watch on vessels of the applicable propulsion 
mode(s) of at least 750 kW or 1,000 HP. Military assessors should be 
authorized to conduct similar assessments for the U.S. Navy or U.S. 
Coast Guard PQS for Engineering Officer of the Watch. 
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VII. Indicate the Endorsements Seeking Approval For (continued)  

Engine (continued): 

8. RFPEW  

Assessors should have at least 1 year of experience as the officer in 
charge of an engineering watch on vessels of the applicable propulsion 
mode(s) of at least 750 kW or 1,000 HP. Military assessors should be 
authorized to conduct similar assessments for the U.S. Navy or U.S. 
Coast Guard PQS for Engineering Officer of the Watch. 

 

9. Electro-Technical Rating on VSL of 750 kW/1000 HP or More  

Assessors should have experience as Second Assistant Engineer, or hold 
an STCW endorsement as Electro-Technical Officer. Military assessors 
should be authorized to conduct similar assessments for the U.S. Navy 
or U.S. Coast Guard PQS for underway officer of the engineering watch 
(EOOW). 

 

10. Proficiency in Survival Craft and Rescue Boats Other Than  
Fast Rescue Boats 

 

Assessors should have shipboard experience with assigned duties as the 
person in charge of a lifeboat on vessels of at least 200 GRT or 500 GT. 

 

11. Proficiency in Survival Craft and Rescue Boats Other Than Lifeboats  
and Fast Rescue Boats 

 

Assessors should have shipboard experience with assigned duties as the 
person in charge of a survival craft on vessels of at least 200 GRT or 500 
GT. 

 

 


