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Vessel Security Plans 

 

1.  Can the MSC provide expedited reviews for Vessel Security Plans (VSP) and Piracy 

Annexes (PA)?  The USCG Marine Safety Center Vessel Security Division 

receives a multitude of requests for expedited review each week. We can't review 

your plan prior to plans from other members of industry without proper 

justification, in order to be fair to all submitters.  

 

As per 33 CFR 104.410(b), a VSP/PA must be submitted at least 60 days prior to 

beginning operations under this new VSP/PA. This 60 day period, on average, is 

more than enough time for the MSC to review and approve a VSP/PA.  An 

expedited review and approval request must provide justification that explains 

why the VSP/PA was not sent to the MSC at least 60 days prior to beginning 

operations under this new VSP/PA.  

 

As per 33 CFR 104.415(a)(2), a proposed amendment to your VSP/PA must be 

submitted at least 30 days before the amendment is to take effect unless the MSC 

allows a shorter period. This 30 day period, on average, is more than enough 

time for the MSC to review and approve a VSP/PA amendment.  An expedited 

review and approval request must provide justification that explains why the 

amendment was not sent to the MSC at least 30 days before the amendment is to 

take effect.  

 

Your request and justification will be sent to the Vessel Security Division Chief 

for consideration as soon as it is received. 

 

2. Can the MSC provide expedited reviews for New and Amended ASP’s?  An 

approval letter from us isn't required for operation with an ASP, because the 

ASP is already approved. The letters that we send to companies operating with 

an ASP are acknowledgement letters.  To operate with an ASP a copy of the 

letter you sent us, a copy of the ASP, and a copy of the vessel specific security 

assessment report generated in accordance with the ASP must be kept on board. 

The acknowledgement letter we send is not required to be onboard the vessel. 

 

3. I am submitting a VSP/PA for 5 year renewal.  Do I have to resubmit my Vessel 

Security Assessment Report and SSAS Annex also?  Yes a current VSA 

Report/Piracy Assessment and SSAS Annex should be submitted with your 

VSP/PA. 
 

4. Can I submit my VSP, SSAS Annex and Piracy Annex as one submission?  Yes, 

however, we do request that your Piracy Annex and Assessment(s) be submitted 

as separate files from the VSP & SSAS Annex.  A Piracy Annex review and 

approval will be provided separately from the VSP & SSAS Annex review and 

approval. 
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5. I just recently received VSP/PA amendment approval letter.  Is my plan approved for 

five years from this amendment approval date?  No, a plan that is approved by 

MSC is valid for five years from the date of its original approval.  It is not from 

the date of any subsequent amendment approvals. 

 

6. I have an ASP, what is the expiration for my ASP?  As long as membership is 

maintained by the owner/operator their MSC ASP Letter of Acknowledgement 

will not expire. 

 

7. Does the MSC issue Continue to Operate (CTO) letters?  MSC does not issue CTO 

letters.  

 

8. Which foreign vessels are required to obtain an approved VSP prior to operating in 

U.S. waters?  Please see 33 CFR 104.105 for applicability.  

 

9. I’m submitting an American Waterway Operators (AWO) or Offshore Marine 

Services Association (OMSA) International VSP what do I need to submit?  

Submitter should provide the latest version of the International VSP, Appendix 

– Company and Vessel Contact Information as well as the SSAS Annex if 

applicable.  . 

 

10. Does my vessel require a SSAS?  See NVIC 04-03 for all guidance regarding a 

SSAS Annex. 

 

11. I’m amending my VSP/PA.  Can I email only the pages that that have be changed or 

revised?  Yes, as long as there is no change in the formatting, or page numbering 

of the VSP/PA. 

 

12. Where can I obtain the latest MARSEC Directive that outline screening performance 

standards and Piracy Annexes?  MARSEC Directives are controlled documents 

and available on a “need to know basis” and available at the local Captain of the 

Port (COTP).  

 

13. Do I need a copy of the DoS Form in my VSP?  Yes.  A DoS must include the 

information in the ISPS Code, part B, Appendix1. 

 

14. Where do I send my annual audit as required by 33 CFR 104.235((b)(8)?  MSC does 

not require a copy of the audit. 

 

 


