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Dear Mr. Mendenhall: 

This is in response to your letter of April 15, 2011, with enclosures, wherein you requested a 
U.S. build determination pursuant to 46 C.F.R. § 67.95 for the proposed construction of a flat 
deck, self-loading/unloading, container barge ("Barge") by General Dynamics' National Steel 
and Shipbuilding Company ("NASSCO"). 

In general, and as described, NASSCO intends to employ a similar design, material procurement, 
and build process for this Barge construction program as it did for an earlier program for the 
construction of PC-1 tankers. Those tankers, and the build program described in connection with 
their construction, were the subject of an ultimately favorable determination by this office. As in 
that earlier case, NASSCO proposes to (i) purchase the Barge design from Daewoo Shipbuilding 
Engineering Company ("DSEC"), the engineering subsidiary of Daewoo Shipbuilding and 
Marine Engineering ("DSME") and (ii) purchase from DSEC (sourced from DSME suppliers, all 
of which are outside the United States) most of the equipment and material necessary to 
construct the Barge, with the exceptions of the gantry crane, weld rod, and paint. 

Upon delivery, NASSCO intends the Barge to be documented under the United States flag with a 
coastwise endorsement entitling it to be operated in the domestic trades of the United States. 
Your letter clearly reflects your understanding that, in order for that to occur, the Barge must be 
deemed to have been built in the United States and that, in order for that to be the case, its 
construction must satisfy both of the requirements of46 C.F.R. § 67.97; namely: 

"To be considered built in the United States a vessel must meet both of the following criteria: 

(a) All major components of its hull and superstructure are fabricated in the United State:-;~ 

and 
(b) The vessel is assembled entirely in the United States." 

Consistent with that understanding, you have indicated that all major components of the hull and 
superstructure (excluding only certain non-major structural items, as to which further discussion 
will follow below) will be fabricated at NASSCO's shipyard in San Diego, CA and that the 
Barge will be assembled entirely at that same shipyard. 



Against the background of this broad statement ofNASSCO's intentions, your letter 
proceeds to raise, and request determinations as to, certain specific aspects of the proposed 
construction. As an aid to our review of certain of those issues, we requested a review and 
analysis by the Coast Guard's Naval Architecture Division ("NAD") and the report of their 
findings, dated July 15,2011, is attached hereto as Exhibit A and incorporated herein by 
reference. 

(i) Steel Plate and Bulb Flats 

NASSCO proposes to procure steel plate and steel bulb flats from DSEC. However, all 
fabrication and assembly processes, including without limitation, marking, cutting, drilling, 
beveling and bending will be performed in the United States at NASSCO's shipyard in San 
Diego. 

The Coast Guard has long held, as it did in the case ofNASSCO's PC-l tankers, that there is 
no regulatory or statutory limit on the amount of foreign materials, such as steeL which may 
be used in the construction of a vessel provided that the steel has not been worked in any way 
and that it is imported in standard shapes and sizes as produced at the mill. However, any 
manufacturing or fabrication of those standard mill shapes, if not done in the United States, 
would potentially disqualify the steel from Jones Act use. 

In light ofNASSCO's proposal as described, the use of foreign produced steel plate and steel 
bulb flats would not present this problem. 

(ii) Foreign Fabricated Items of Hull and Superstructure 

You have correctly noted that the Coast Guard has long held that foreign components 
amounting to less than 1.5% of a vessel's steelweight are not considered "major" as that term 
is used in 46 C.F.R. § 67.97(a). Your submission reported the total weight of such items in 
this case as 17.337 metric tons, or 0.70% of the steelweight of the barge, reported by your 
submission to be 2,461 metric tons. 

As your initial submission did not provide calculations in support of the reported steel weight 
of the barge we requested that you provide that information. You did so bye-mail dated June 
10, 2011, which presented a revised discounted steelweight of 2,496 metric tons. Although 
the NAD report indicates that they could not definitively confirm the calculation offered, it 
also indicated the expectation that the method employed "would yield reasonably accurate 
estimates." Moreover, the estimated weight did not include the container/container rack 
pedestals which the NAD report determined to be load-bearing foundations and were 
estimated to account for an additional 60 metric tons. Consequently, it was concluded that 
"the revised discounted steel weight of2,496 Mtons conservatively underestimates the actual 
weight." We believe that this weight, as a conservative underestimation, is sufficiently 
precise for our purposes. 

Moreover, as you included certain internal (non-load line) closures, not generally viewed as 
part of the flotation envelope of the hull (see the definition of "hull" at 46 C.F.R. § 67.3 and 
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the discussion of these items in the NAD report), your estimate of 17.337 metric tons may 
actually have overestimated the total weight of these items, or, at the very least, may have 
conservatively erred, if at all, on the high side. 

Consequently, your calculation that these components would amount to 0.70% of the 
steelweight of the Barge may, if anything, be conservatively high and the true percentage 
may actually be lower. 

For these reasons we confirm that the installation of these foreign fabricated items of hull and 
superstructure will not present an impediment to the Barge's status as U.S. built. 

(iii) Foreign Fabricated Equipment and Outfitting Components (General) 

Putting aside for the moment consideration of the proposed gantry crane and container racks 
as non-structural items of outfit, which we will discuss below and were the primary cause for 
our request for review by the NAD, NASSCO proposes to incorporate into the Barge certain 
equipment and outfitting units and sub-assemblies of piping, machinery and electric 
outfitting, of foreign manufacture. As such items will be free-standing, self-supporting and 
independent of the Barge's structure we do not find that the requirements of 46 C.F.R. § 
67.97(a) are implicated, in general. 

However, we note that certain closures listed in this category of items (specifically; item #7 
("Bosun's hatch and davit"), item #8 ("Bosun's Door (P&S)") and item #11 ("Hatch"», if 
they are load-line required closures, ought to be more appropriately listed among the foreign 
fabricated items of hull and superstructure discussed above. However, as their total weight is 
only 12.6 metric tons and, as already noted, the total weight of listed items of hull and 
superstructure may have been overestimated by the inclusion of certain closures there and 
fell well below 1.5% of the Barge's total steelweight in any event, we do not find any need to 
revise this list. 

Finally, in light of our past determination in connection with the PC-1 tankers, as well as the 
decision in Philadelphia Metal Trades Council v. Allen, 2008 WL 4003380 (E.D. Pa., August 
21,2008), we do not find that the requirements of 46 C.F.R. § 67.97(b) are implicated by the 
use of foreign manufactured units or sub-assemblies. 

(iv) Foreign Fabricated Container Rack Stowage System 

You have described a container rack stowage system in which (i) "the container racks will be 
fabricated and assembled ... by DSEC" and as to which "DSEC will provide the entire 
container rack units (truss structure) to NASSCO, except for the foundations" but that (ii) 
"NASSCO will be responsible for the construction, fabrication and assembly of the Barge's 
supports, internal structures and foundations ... " Citing past determination letters with regard 
to container racks you have requested our determination in this case that the container racks 
described and depicted in your submission should not be considered structural components of 
the hull or superstructure and that, as outfit, provided that they are installed at NASSCO's 
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shipyard as is plmmed, their foreign fabrication would not result in the loss of coastwise 
trading privileges. 

Notwithstanding past determinations which have considered container racks and have found 
as you have indicated, we did not want to assume, without further inquiry, that all container 
rack systems necessarily share the same structuraL or non-structural, characteristics and. 
thus, that prior determinations approving the use of foreign fabricated container racks on 
other vessels necessarily meant that all container rack systems should be treated in the same 
manner. It was for this reason, in particular, that we requested the NAD to review the 
container rack system proposed to be installed in this case. 

After review, the NAD offered the following findings as to the proposed container racks: 

"Container rackslcell guides: also regardless of size, we consider the container racks to be 
functionally equivalent to any cargo stowage arrangement found on other ships, such as 
guide posts, lash-down or lock-down systems, etc. As above, [a reference to its 
corresponding discussion of the gantry crane] we would consider any structural 
reinforcement in way of cargo stowage loads to be part of the vessel's structural integrity." 

Further: 

"With respect to the subject vessel, the structural reinforcements of deck and hull in way of 
the container stowage will be built into the barge below deck, and the above-
deck container/container rack pedestals are considered load-bearing foundations." 

And finally, that: 

"Within the parameters discussed ... we concur that [the container racks] are outfitting items." 

In light of these findings, and provided that construction is accomplished consistent with the 
parameters which govern these findings, as we understand has been proposed. we find no 
cause to treat these container racks, or this container rack system, any differently than has 
been the case in past detenninations. Consequently, we find that, provided that they are 
installed at NASSCO's shipyard, as is planned, and provided that all foundations and 
structural reinforcements associated therewith will be built into the Barge's hull and 
superstructure during construction at NASSCO's shipyard, as is also planned, the fact of their 
foreign fabrication will not result in the loss of coastwise trading privileges for this Barge. 

(v) Foreign Manufactured Gantry Crane 

Our concerns with respect to the foreign manufactured gantry crane were similar to the 
concerns already expressed as to the container rack system and also occasioned our request 
for review by the NAD. However, after review, the NAD offered the following findings: 

"Gantry crane system: regardless of size, we consider a gantry crane and its rails to be 
functionally equivalent to any cargo-handling arrangement found on other ships, such as 
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winches & booms, kingposts, cranes, etc. However, we consider any structural reinforcement 
of hull, deck, or superstructure which transfers and distributes the cargo-handling loads to be 
part of the vessel's structural integrity ... " 

Further: 

"With respect to the subject vessel, the structural reinforcements of deck and hull in way of 
the gantry... will be built into the barge below deck and the above-deck crane rail box 
coamings are considered load-bearing foundations." 

And finally, that: 

"Within the parameters discussed ... we concur that [the gantry crane] (is an) outfitting 
item(s)." 

In light of these findings, and provided that construction is accomplished consistent with tbe 
parameters which govern these findings, as we understand has been proposed, we similarly 
find no reason to treat the proposed gantry crane any differently than has been the case in 
past detern1inations with respect to cranes. Consequently, we find that provided that it is 
installed at NASSCO's shipyard, as is planned, and provided that all foundations and 
structural reinforcements associated therewith will be built into the Barge's hull and 
superstructure during construction at NASSCO's shipyard, as is also planned, the fact of its 
foreign fabrication will not result in the loss of coastwise trading privileges for the Barge. 

* * * * 

Based upon all of the foregoing we confirm that construction of the Barge as described will 
not adversely affect its eligibility to be documented with a coastwise endorsement and used 
in the domestic trades of the United States. 

Sincerely, 

Enclosure: Exhibit A 
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