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TNTERPRETATIONS OF TERMS USED IN THE INTERNATIONAL
CONVENTION ON TONNAGE MEASUREMENT OF SHIPS, 1969

The Meritime Safety Committee at its forty-sixth session agreed on
interpretations to the International Convention on Tonnage Measurement of Ships,
1969. The Interpretations are set ocut at Ammex and supersede those given
in MSC/Circ.254.

Contracting Govermnments of the Internmational Conventioﬁ on Tonnage
Measurement of Ships, 1969 are invited to apply these interpretations, following
the entry into force of the Convention.
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ANNEX

INTERPRETATIONS OF TERMS USED IN THE INTERNATIONAL CONVENTION
: ON TONNAGE MEASUREMENT OF SHIPS, 1969 ;

Application (Article 3( 2)(v))

1.1 "Alteratioms or Hodifi cations" ere those vhich change the principal

dimensions or involve structural changes. An existing ship mey eoniimme to
operate under its existing tommage vithout remeasurement in either en open 0=
closed condition under resolution 4,48(1IT), '

1.2 If structural modificatioms are mecessary 1o permit en open sheltexr-dek
ghip to become a closed shelter-deck ship, the ship should be considered &s new
under this Convention. The sealing of a tonnage opening should however not be
considered & structural modification for the purpose of this interpretation.

1.3 Existing ships which regularly elter load line end tonnage marks in oxdexr
to change from higher to lowver tommage end vice versa, are dealt with in
MSG/Circ,253 vhich ie reproduced at Appendix 1. a

1,4 In the case of wglterations or modifications" the folloving epplies:

.1 the Convention requirements epply vhen the conversion is commenced
on or efter 18 July 1962;

.2 vhere several sister ships are Yo be substantielly altered and the
additional steel work is prefabricated before 18 July 1982 but woxk
on the individual ship coumenced on or after that date, the
Administration should consider the epplicstion of the Comventiom
bearing in mind the circumstences of each case but resist eny
pisuse of such prefsbricetion measures vhich might prevent the
epplication of the Convention to ships converted after 18 July 1982,

1,5 The term "substantial variation" needs no interpretation because of the
continued use of tonnage values under present measurement systems 4o determine the
epplicebility of the SOLAS Regulations to en altered existing ship watil 1983,
or if below 1,600 GRT up to 1994.

1.6 An existing ship during the Convention transition periocd is not required
40 be measured under the Convention rules wntil 1994. 4An existing ghip may
be remeasured wider existing nstionsl wules if it is modified affeéting the
net tommage, provided the existing gross tomnage 18 not substentielly chenged.
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Cencellstion of Certificate (Article 10(2))

2 - The tem "certificato" in Article 10(2) vefers to the Internstional

Dormage Certificete (1969) end existing ships as defined in Article 2(7, need
not be measured under the 1969 Tonnage Convemiion on change of flag but may be
measured under present national xules. o

Inspection (Article 12)

3 A copy of the tomnage calculations may be provided together with the
International Tonnage Certificate (1969) to the shipt's master, Although not
& requirement, nothing in the Comvention weuld prevent Aduinistrations fron
~ providing these calowlations %o ships flying their flag.

MMM (Regulation 2) -

4 The follow.i.ng :lnte:pre‘ba:bions apply to the terms given in the paragraphs
of. Regulation 2:

ol

02

o3

o8

"Jpper Deck" - In & ehip with two or more decks having openings

in the eide of the ship below the uppermost dock, which are not
closed bt limited inboard by weathertiglt bulkheads and degks, the
first deck below such openings ghould be considered the upper deck
(see Figure 1 in Appendix 2).

"atertight" - The Administration may decide om this texm &s a
gpecial definition for tomnege purposcs is not needed.

"Amidships" - This texm should be comsidered as the midpoint of the
length as defined in Article 2(8) vhexe the forward terminal of
that length coinoides with the fore side of the stem.

"Enclosed spaces" = tﬁe folloving should be observeds

o4¢1 In paragreph (4) there is no contrediction between the definition

4.2

.of enclosed spaces as being "bounded by the ship's mﬂl, by f£ixed
or Portable partitima ..." and "o.. nor the absence of a ij-tim
ghall preclude a space from being included in the enclosed space";

Tanks, permenently located on the upper declk, provided with
vremoveble pipe comnexions to the cargo system or the vent
(de-airing) lines of the ship, should be included in V;
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o4.3 The volume of weathertight steel ponteon covers on hatchwey .
- coamings should be included in the caloulations of the total
volume (V) of the ship, If such covers are ovpen on the mnderside,
their volume should also be included in 'ch

+4o4 IMMulti-purpose vessels vhich have the facility to trade with caxgo
hatches open or closed should always be measured with the hatch
covers considered to be closed.

.5 YExcluded Spaces"

e5e 1 The space betwesn the ide, lungitudinal bulkhead of 8 deck-
house and the buluaa:k belou a deck exbending from side to side
supported by stanchions or vertical plates comnected to the bulwerks,
should be treated as an excluded epace in accordance vith
Regulation 2(5)(b) end (c) (see Figure 2 in Appendix 2);

+5.2 In the case of a ro/ro ship, for exsmple, vhere the space at the
end of an erection is fitted with means for securing cai-go, the space
should be included in V in accordance with the first condition of
Reguletion 2(5).

o6 "Passenger" = Hl and 1‘-!2 ghould be obtained from the A.dminiatre.tion'a

maritime safety euthority.
o7 "Cargo Spaces"

eTol The volume of the segregated. ballast tanks should not be included
in V_ provided they are not to be used for cargo.

0Te2 The volume of slop tanks for cargo residues should be included in Vc.

+Te3 In fiching vesscls, the volume of fish processing spaces for
fishmeal, liver oil and camnning, tanks for re-cooling fish, wet
fish tunkers, stores for salt, spices, oil end tere should be
included in V o Fishing gear stores should not be included in V .

«To4 The volume of refrigerating machinery used for refrigerating
cargoes end situated within the boundaries of the cargo spaces showld
be included in Vc.
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«7s5 The volume of mail rooms, baggage compartments sepcrate, from
passenger accamodation, end bonded stores for passengers ghould
be included in Vc. The volume of provision rooms for oxew or
passengers and bonded stores for crev should not be included in Vc.

«7.6 On combination cerriers, where the owners request to have the

; dual purpose oil/ballsst tenks converted to ballast tenks and excluded
from V,, the ballast tanks should be required to be permenently
discommected from the oil cargo system and not used for the carriage
of cargo. The ship should then be remeasured in accordance with
Regulation 5(3). Any bellast tanks mot to be included in 7V, should
be solely alloceted to ballast, comected to an independent ballast
system, and not used to cerry cargo. ‘

oTe7 Vhen determining the volume of cargo spaces, no account should be
taken of insulation, sparring or ceiling vhich is fitted within the
bowndaries of the space concerned, For ships vhich have permanent _
independent cargo tenks constructed vithin the ship, .8, gas tankers,
the volume to be included in V_ should be calculated %o the structural
boundary of such tanks, irrespective of insulation vhich nay be
fitted on the inside or outside of the fank boundery.

" ¢78 The volume of dual purpose spaccs such as those used for both
ballast and cergo should be included in ?0.

Gross snd Vet Tomnage (Regulations 3 and 4)

5.1 The K._I_ and K2 coefficients used in the gross and net tonnage calculations

- may be derived from either tho table in Appendiz 2 of the Convention or from the
formula in Regulation 3 or 4 respectively at the discretion of the
Ldministration.

5.2 The final tomnage figures detormined in accordance with Regulations %3 and 4
and stated in the tomage certificate should be given in rounded down figures
vithout decimals.

5.3 6Opaces allocated to passenger eutomobiles should be included in 'ifc.

Calculation of Volumes (Regulation 6)

6.1 Bulbs, fairveters, propeller shaft bossings or other structures should be
treated as appendages. '
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6.2 Hawse pipes, sea-valve rcoesses, thruster tumnels, stern chutes in fishing
vessels, dredging vells in drodgers end other similar spaces fitted in the
ghip's bull should be deslt with as spaces open % the sea.

6.3 In reference to Regulation 6(2), inaccessible masts, kingposts, air ks

end similar ercctioms outside of and separtod on all their sides from '
enclosed ai:aces and having cross-sectional areas not exceeding one square metxe

hould not be measured; othor similexly independent enclosed spaces of & volume
not emée&ing ‘ome ‘cubic metre shmﬂ.d not be mgammed. -

Hegsurement end Calculstion (Regulation 7) |

7.1 then a tonnage certificate and a copy of the calculations of the tonnages
are trensmitted to another govexmment in accordance with Article 8(2) or 10(3)
of the Conventicn, they should be sscompanied by @ form as showm in Appendiz 3,
ghoving the mein particulars of the tommege calculations for easy referance.
Yhen listing underdeck volimes, the volumes may be combined (e.3. undexrdeck/
exctended forecastle, etc.) on the form.-

7.2 Administretions should decids an the degree of soouracy required for the
tonpage calouletions.
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APPEDIX 1

RECOMENDATION OF SOTPS VHICH RECTLARLY
ALTER TOAD LINES AND TOLIAGE JARKS

The Haritime Safety Committee re-considered at its fortieth session the
situation of ships vhich regularly elter their load lines end tommage maxks..
Having recalled its decision taken at the thirty—nin‘l'.h session the laritime
Safety Comnittee agreed on the following:

The sttention of the Maritine Safety Comittee at its thirty-ninﬂ: '
session was drawm to the case of-ships vhich regularly altered their
load lines andtomagema::ksin order to change from higher to lower
tomage and & versa vithout any modification to such ships.

, The Cormittee noted thet this practice existed although the
Recmdation armexed to resolution A,.48(III) provided for e single
tonnage certificate showing both higher and lower tonnages without the
neceseity to alter load lines and tomnage maxks.

The Committee decided that after the coming into force of the 1969
Tommgecmventimthechangefmhi@ertolmmrtmmgeorm_gg_
will not comstitute a "substantial variation" for the purposes of
Article 3(2)(b) of that. Convention.

The Committee also decided that the higher tomnage ghould be used
for the aspplicetion of the SOLAS Convention, both at present end vhen
the 1969 Convention comes into force.
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APPENDIX 3
FORM GIVING PARTICULARS OF UNIFORM TOMNAGE CALCULATION

GROSS TONNAGE

Item

Moulded
No. Neme of Space ~ Location Length B

Volume

Underdeck
Poop :
Bridge
Forecastle
Deckhouses
Hatches, etc.

S EEeLrEA SERILEL.

M e v R

Total Volume

NE? TONNAGE

No. 1 Hold

No. 2 Hold, etc.

No. 1 Tween Decks

No. 2 Tween Decks, etc
Hatches, etce

i
;
i
i
J

Total Volume




