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FAQS | NPREP 2016: 

Vessel Response Plan Exercises - GIUEs and SMFF 
 

This Bulletin publishes answers to frequently asked questions (FAQs) regarding the new 2016 National Preparedness for Response 
Exercise Program (NPREP) guidelines as they pertain to Salvage and Marine Fire Fighting (SMFF) exercises and Government Initiated 
Unannounced Exercises (GIUEs).  With full implementation of the SMFF portions of OPA90 completed in 2011, the 2016 revision of 
the NPREP Guidelines appropriately incorporated SMFF exercises into the NPREP Guidelines.  Consequently, the Coast Guard has 
received numerous questions with respect to implementing the new NPREP SMFF exercise guidelines.  Additionally, since the release 
of the new NPREP guidelines, many questions have been submitted with respect to the USCG GIUE program as it pertains to vessel 
response plans.  CG-MER has prepared a summary table of SMFF and GIUE related FAQs.  This table is included as an enclosure to 
this MSIB.  
 
NOTE:   The 2016 NPREP Guidelines can be found the USCG Homeport site at https://Homeport.uscg.mil/exercises  (select the “Port 
Level Exercises” link). 
 
Questions regarding this should be forwarded to the Coast Guard Office of Marine Environmental Response, NPREP Program 
manager, Mr. Jonathan Smith at 202-372-2675 or by email at Jonathan.R.Smith@uscg.mil. 
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ENCLOSURE TO MER-MSIB 12-16  
FAQS | NPREP 2016:  Vessel Response Plan Exercises - GIUEs and SMFF 

 

Question Answer 
Topic 1: VRP Activation 
Should the Federal On-Scene Coordinator/Captain of the Port 
(FOSC/COTP) require a plan holder to "activate" their VRP 
every single time they have a marine casualty that requires 
marine firefighting or salvage? 

Activation of the VRP is triggered when “the master of the vessel has 
determined that the resources and personnel available on board cannot meet 
the needs of an actual or potential incident.”  73 Fed. Reg. 80618, 80626 (Dec. 
31, 2008) 

What does "activation" of the VRP really mean?  Activation is the implementation and execution of the response protocols and 
resources outlined in the VRP.  It is then the responsibility of the vessel 
owner/operator to follow the VRP, unless otherwise approved by the FOSC.   

Can a plan holder mobilize SMFF resources without activating 
their VRP? 

Yes.  But if an actual or potential incident requires VRP activation, the plan 
holder must adhere to the VRP unless otherwise approved by the FOSC.  33 CFR 
155.4032(a) 

Topic 2: Government Initiated Unannounced Exercises (GIUEs)  – General  
Will GIUEs be conducted on tank vessels while moored at an 
MTR for loading or bunkering operations? 

No, the Coast Guard will not conduct a GIUE of a tank vessel moored at an MTR 
for a vessel-source discharge scenario.   

How can the Coast Guard conduct a vessel GIUE on a NTV 
when AMPD coverage only applies to tank vessels? 

The Coast Guard will only conduct vessel-source discharge GIUEs on tank vessels 
or non-tank vessels carrying oil as cargo.   
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Topic 3: SMFF Exercises – General  
Do SMFF Providers need to exercise per VRP plan holder or 
generic response plans?  

Per the PREP Guidelines, “if an industry plan holder has developed one response 
plan that covers a fleet of vessels…this plan holder would only be required to 
conduct one ‘set’ of exercises for the plan, with the exception of QI notification 
exercises (required for all vessels and facilities), SMFF remote assessment and 
consultation exercises and the emergency procedures exercises (required for all 
manned vessels and unmanned tank barges.”  2016 PREP Guidelines, Section 
2.3.9.1  

Will plan holders be required to have exercised all annual 
requirements by end of 2016, as the new annual cycle begins 
on January 1, 2017?  

Exercises using the 2016 PREP Guidelines are prorated for the remainder of 
2016.  Any exercises completed prior to June 9, 2016 under the 2002 PREP 
Guidelines are acceptable and count towards the plan holder’s exercise 
requirements.    

Topic 4: SMFF Exercises – Remote Assessment and Consultation (RAC)  
Section 2.3.2 of the 2016 PREP Guidelines (pages 2-1, 2-3) 
state that “The remote assessment and consultation exercise 
must be conducted annually by each vessel in the VRP when 
the vessel is operating in U.S. waters, including the exclusive 
economic zone (EEZ); otherwise, upon entry into U.S. waters, 
the exercise must be conducted at least one time per vessel 
per year.” Does this mean that vessels who wish to take a 
proactive active approach to these exercises and conduct 
them outside of US waters, will fall out of compliance with the 
PREP guidelines? Or will the USCG find this acceptable? 

Yes, the Coast Guard will accept a RAC exercise, even if conducted outside US 
waters, as long as the processes outlined in the VRP are followed, objectives met 
and the exercise is properly documented.  

Will plan holders be required to conduct Remote Assessment 
& Consultation (RAC) exercises for their entire fleet during 
2016? 

“The remote assessment and consultation exercise must be conducted annually 
by each vessel in the VRP when the vessel is operating in U.S. waters, including 
the exclusive economic zone (EEZ); otherwise, upon entry into U.S. waters.”  
“This PREP exercise should be conducted during non-business hours at least 
once per plan per year.”  2016 PREP Guidelines, Section 2.3.2, page 2-3 

When conducting remote assessment and consultation for 
tank barges, if the barge custodian is also the tug/towboat 
captain on a NTVRP regulated vessel, can both tug and barge 
take credit for the RAC or do they need to do the drill 
separately?  

As described, both the towboat and the barge may take credit for the remote 
assessment and consultation exercise.  Exercise completion must be properly 
documented for both vessels.  The barge and tug do not need to do the drill 
separately.  2016 PREP Guidelines, Section 2.3.2.2, page 2-3  
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RAC documentation for tank barges states that the records 
are to be kept on board the barge or with the VRP for the 
barge.  The documentation for the RAC drill will be kept on 
the specific barge that performed the RAC but does it also 
have to be available on all the barges in the fleet? 

Per the 2016 PREP Guidelines, remote assessment and consultation exercise 
documentation can be maintained on the barge or with the VRP.  2016 PREP 
Guidelines, Section 3.5, page 3-6   
 
 

What is the expected role of the QI in this exercise, and why 
can't this be conducted in conjunction with the QI 
notification? 

The regulations and PREP are designed to exercise individual VRPs and the 
processes/procedures described therein.  Therefore, the expected role and 
actions of a QI should be taken directly from the VRP being tested. 

Does a RAC exercise need to be conducted solely with the 
vessel master? 

See above.   

Topic 5: SMFF Exercises – Equipment Deployments 
Are SMFF providers to deploy equipment annually in all COTP 
zones?  By district?  By region?  

Response provider equipment must be deployed in each COTP zone.  If following 
the NPREP Guidelines, these deployments must occur over a 3 year period (i.e. 
each COTP Zone over 3 years).   
 
Providers can use real-world (incident or employed) deployments to satisfy this 
requirement if the deployment met exercise objectives and is properly 
documented.  33 C.F.R. 155.4030(a); 155.4052(a); and 2016 PREP Guidelines 
Section 2.3.6, page 2-5, Section 2.3.6.6.2, page 2-10 

Should SMFF equipment be deployed in each applicable area 
annually or triennially in each applicable area?   

See above. 

There are use scenarios where a single piece of equipment 
facilitates multiple missions or activities.  Would this then 
count for both uses?  

Yes, if all uses are successfully tested as part of the deployment and properly 
documented.  2016 PREP Guidelines, Section 3.15, page 3-17 

Is the salvage assessment and marine fire fighting assessment 
deployment asking SMFF Providers to simulate a casualty 
assessment or show they can meet required response 
timelines to piers within a COTP Zone? 

An equipment deployment exercise is an exercise during which response 
equipment is deployed to a specific site and operated in its normal operating 
environment.  As a reminder, all aspects of a VRP must be tested over the course 
of three years.  2016 PREP Guidelines, Section 1.0 and 2.3.8 
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Topic 6: SMFF Exercises – Miscellaneous 
Are SMFF Providers expected to be involved in on-board 
emergency procedure exercises? 

No.  Emergency Procedures exercises are focused on a crew’s response to a 
casualty or incident.  The scope of these exercises is limited to the vessel and 
does not involve external parties.  2016 PREP Guidelines, Section 3.6 and 3.7, 
pages 3-7 and 3-8 

If a plan holder has already completed their annual Spill 
Management Table Top Exercise is that company now 
required to complete a second Table Top Exercise in 2016 in 
order to meet the Shoreside Salvage and Shoreside Marine 
Firefighting TTXs? 

Maybe.  If an owner/operator conducted a spill management team/incident 
management team TTX and it addressed some SMFF elements, it can be 
credited as an SMFF TTX as well.  If no SMFF elements were 
addressed/exercised, an SMFF TTX will still need to be completed. 

Triennially each plan holder must test all VRP components 
applicable to their plan, if a plan holder is in the final year of a 
triennial cycle will they be required to test all components of 
the Shoreside Salvage and Shoreside marine Firefighting TTXs 
by the end of the year? 

No.  If, only a third of an exercise cycle remains, a plan holder is not expected to 
exercise the entire plan, but a commensurate portion.  The plan holder should 
prorate for the remainder of their exercise cycle to include an annual SMFF TTX 
that meets the PREP objectives.  It is incumbent on the plan holder to document 
and self certify.  2016 PREP Guidelines, Section 2.3.8, page 2-15; 33 CFR 
155.4052(b)(5) 

For emergency procedures, will the remaining two quarterly 
exercises (Q3 and Q4) need to include an SMFF component? 

Yes.  33 CFR 155.4052(b)(2) 
 

Will SMFF providers need to maintain a copy of the VRPs for 
all plan holders?  

No, SMFF providers do not need to maintain a copy of the VRPs for all plan 
holders; however, per 33 CFR 155.4035(a), owner/operators must give SMFF 
providers the information required by 33 CFR 1035(c), 155.1040(c), and 
155.5035(c).  Additionally, per 33 CFR 155.4035(b)(2), vessel owner/operators 
are required to provide a pre-fire plan to marine firefighting resource 
provider(s).   

What is the focus of the SMFF TTX and who is expected to 
participate? 

Per the 2016 PREP Guidelines, the shore-based salvage and marine firefighting 
table-top exercises are expected to include the management team from the 
SMFF resource provider as defined in a VRP.  Objectives are focused on the 
resource provider’s ability to communicate and make decisions pursuant to a 
salvage and/or marine firefighting scenario.  2016 PREP Guidelines, Section 1.0, 
page 1-10, Tabletop Exercises (TTX);  Sections 3.11 and 3.12, See Participating 
Elements, Scope, and Objectives 
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