
FREQUENTLY ASKED 

QUESTIONS (CONT.) 

Who is covered by this rule? 
Mariners serving on U.S.-flag vessels 
covered by the STCW Convention.  
Schools teaching STCW Convention 
courses.                                      
Owners/Operators employing those 
mariners on U.S.-flag vessels covered by 
the STCW Convention.  
 
Are there new requirements for 

current mariners? 

Yes. Complete additional STCW courses 
(e.g. ECDIS, Management Level- 
Leadership &Managerial Skills and 
Engine Room Resource Management) 
and have a medical examination every 2 
years instead of every 5 years. Per 
current industry practices, most mariners 
will not be impacted by these additional 
courses and more frequent medical 
examination.   

What are the new requirements 

for Schools? 

The STCW final rule requires STCW 
schools to establish a Quality Standards 
System (QSS) process, write and maintain 
a QSS manual, provide an annual report to 
National Maritime Center on all courses 
and student records and conduct two 
audits every 5 years. 

 

 

Are there any new requirements 

for vessel owners and operators? 

No. There are no new requirements to owners 
and operators. However, the Coast Guard 
anticipates that will bear the costs for 
additional mariner training and more frequent 
medical examination of their employees. 
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       THE BASICS 

The Coast Guard has published a final rule 
to amend its regulations found in 46 CFR 
parts 1, 10, 11, 12, 13, 14 and 15, that 
implement the International Convention on 
Standards of Training, Certification and 
Watchkeeping for Seafarers, 1978, as 
amended (STCW).   

While this final rule implements all 
amendments to the STCW, it also simplifies 
domestic licensing requirements and 
separate them from STCW requirements, 
provides alternative means for 
demonstrating competence, clarifies 
oversight requirements for approved 
courses, amends lifeboatmen requirements, 
allows for acceptance of sea service on 
vessels serving the Great Lakes and inland 
waters, permits partial acceptance of 
maritime academies’ documentation in 
compliance with national accreditation 
bodies to meet STCW requirements.  It will 
also allow for the preservation of the 
“hawsepipe” program and fostering career 
paths that were not previously available. 

The STCW final rule becomes effective on 
January 1, 2014. This Compliance Guide, 
issued under the Small Business Regulatory 
Enforcement Act of 1996, offers a plain- 
language overview of the final rule, but you 
should refer to the final rule directly for 
details. 

 FREQUENTLY ASKED QUESTIONS 

 

Will the Coast Guard issue 

additional guidance to assist in 

the implementation of this rule? 

Yes, the Coast Guard is publishing 
approximately 30 Navigation and Vessel 
Inspection Circulars (NVICS) that offer 
detailed information and guidance on a 
variety of rule-related endorsements and 
actions.  These include Basic Training, 
Officer in Charge of a Navigational or 
Engineering Watch, Advanced 
Firefighting, High Speed Craft Type 
Rating, Master/Chief Mate, Chief 
Engineer Officer/Second Engineer Officer, 
Qualified Assessor/Qualified Instructor, 
Proficiency in Survival Craft, various 
Tanker Endorsements, and Recognition of 
Foreign Certificates. 

Will the medical standards 

change? 

There are new requirements for the 
issuance of Medical Certificates to all 
seafarers:  Every 2 years for mariners 
serving on vessels to which STCW applies 
and for Pilots.  Requirements for mariners 
sailing inside the boundary line will not 
change and these mariners will be issued 
Medical Certificates every 5 years.  Mariners 
who do sail internationally should seek a 
Medical Certificate before their next 
renewal/raise of grade transaction. 
 
There are also several small changes; 
required documentation for medical 
examinations, revision of vision and hearing 
standards, and clarification regarding 
demonstration of physical ability. 

Are there alternatives to this rule 

for small businesses?                     

The STCW final rule allows alternative 
methods of proving competence that 
would be potentially less costly to the 
mariners and their employers. 

HOW TO FIND THIS RULE 

The official results of the STCW rule appear as 
part of the Code of Federal Regulations in Title 
46 (46CFR) in parts 10 through 15.  The CFR is 
available through the U.S. Government Printing 
Office at http://bookstore.gpo.gov or Phone (866) 
512-1800; or online at http://www.ecfr.gov/cgi-
bin/text-idx?c=ecfr&tpl=%2Findex.tpl 

 

 

 

 

 

 
A copy of the rule may be viewed on the internet 
at http://www.regulations.gov.  Insert “USCG-
2004-17914” in the “Keyword” box and then click 
“Search.”  For more information, go to the 
National Maritime Center website 
www.uscg.mil/nmc/stcw  and click on “STCW 
FAQ.” 
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