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SUMMARY 

Executive summary: This document comments on the report of the correspondence 
group, and, in particular, on interpretations related to alterations 
deemed to be a substantial variation in existing gross tonnage 

Strategic direction: 2 

High-level action: 2.0.1 

Planned output: 2.0.1.5 

Action to be taken: Paragraph 6 

Related documents: SDC 1/4, SDC 1/INF.4; SLF 38/10/1; SLF 54/INF.11; SLF 55/9/4 
and TM.5/Circ.5 

Introduction 
 
1 This document is submitted in accordance with the provisions of paragraph 6.12.5 of 
the Guidelines on the organization and method of work of the Maritime Safety Committee 
and the Marine Environment Protection Committee and their subsidiary bodies 
(MSC-MEPC.1/Circ.4/Rev.2), and provides comments on the report of the TM Convention 
Correspondence Group (SDC 1/4) and, in particular, on the text within square brackets 
(Interpretation A.3(2)(d)-1 of annex 1 to the report), regarding the 1% criterion for alterations 
and modifications deemed to be a substantial variation in a ship's gross tonnage.   
 
2 Overall, the United States endorses the outcome of the group's work, and supports 
the updated interpretations as agreed to by this group, which if agreed to at this upcoming 
session could, in our view, enable the Sub-Committee to complete its work under this 
planned output.  The United States proposes that the 1% criterion be deleted. 
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Background 
 
3 As discussed in our earlier documents to the SLF Sub-Committee on this subject 
(SLF 55/9/4 and SLF 54/INF.11), the issue of how ship alterations or modifications affect the 
certification of a ship's gross and net tonnage is extremely complex, with profound 
implications for both flag States and shipowners and operators.  At the 1969 Tonnage 
Conference that developed the TM Convention, there was much discussion but little 
agreement on two principal areas regarding tonnage recertification: 1) the ability to retain 
pre-existing national tonnages for the purposes of applying provisions of International 
Conventions (so-called GRT tonnage grandfathering privileges); and 2) the need to recertify 
a ship's tonnages following any change that could potentially affect the tonnage assignment.  
In the end, the Conference agreed to the term "substantial" (as deemed by the flag 
Administration) in describing changes that would cause loss of tonnage grandfathering 
(articles 3(2)(b) and (d)), with the less specific term "necessitate an increase" used to 
describe changes which would require cancellation of the International Tonnage Certificate 
(1969) (ITC69) (article 10(1)).  In 1994, TM.5/Circ.5 included a 1% criterion for loss of GRT 
tonnage grandfathering privileges, but did not address other tonnage certification impacts 
resulting from ship alterations or modifications. 
 
Discussion 
 
4 With regards to the work on the 1% criterion that carried forward from SLF 55, as 
documented in the correspondence group's report and associated document SDC 1/INF.4, 
the United States noted the following: 
 

.1 The United States remains unconvinced that a tonnage change as small 
as 1% tonnage constitutes a "substantial" change in a ship's tonnage.  The 
TM Convention uses the terms "major character" and "substantial" 
interchangeably*, and the examples of "major" changes given within this and 
other instruments (e.g. removing a superstructure, installing a mid-body 
section) are inconsistent with a criterion as small as 1%.  Further, while some 
flag States currently apply a criterion of one tonnage unit ("unity") for 
evaluating minor changes (i.e. small changes requiring recertification of 
tonnages), the majority of flag States represented by questionnaire 
respondents currently apply a criterion of 1%, or higher, for this purpose. 

 
.2 There was, and remains, confusion about the origin and significance of 

the 1% criterion of TM.5/Circ.5, stemming from a lack of clarity in the 
TM Convention over recertification of GRT tonnages following minor 
changes.  For example, it is not clear from the record whether the 1% 
criterion of TM.5/Circ.5 was developed for use in evaluating "substantial" 
changes, or instead for evaluating minor changes that require GRT or GT 
tonnages to be recertified.  Consequently, we caution the Sub-Committee 
against assuming there was prior agreement for a 1% tonnage change as 
constituting a "substantial" or "major" change.  In fact, according to 
document SLF 38/10/1 and discussions at the 1969 TM Convention (see 
document SLF 54/INF.11), a change on the order of 10% had previously 
been assumed for this purpose, with a 1% change viewed by some, 
including the United States, as within the limits of calculation accuracy.  

 

                                                
*
 See the 1969 TM Convention, article 3(2)(b) and the asterisked note on the ITC69 form in annex II. 
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.3 There appears to be little consensus on the issue of how non-structural 
changes, and/or the addition or removal of temporary deck equipment such 
as portable quarters units, affect tonnage recertification, which should be 
resolved before deciding on magnitudes of changes affecting tonnage 
recertification.  For example, unlike some flag States, the United States 
accounts for non-structural enclosures and temporary deck equipment, but 
uses a more generous allowance for tonnage recertification, while having 
instituted measures to ensure a ship's certified tonnages remain within 5% of 
their actual values.  Retaining a 1% criterion as constituting a "substantial" or 
"major" change before harmonizing international interpretations regarding 
treatment of such changes is premature at best.  At worst, it could jeopardize 
flag State approaches, like those used in the United States, that help avoid 
costly and unnecessary tonnage recertifications, while maintaining the overall 
integrity of tonnage assignments.  

 

.4 The establishment of a single 1% volumetric criterion in TM.5/Circ.5 for loss 
of GRT tonnage grandfathering privileges has left open a potential loophole 
that could allow the redesign and reconstruction of an older ship, with 
completely different principal dimensions and other characteristics, that 
nonetheless retains GRT tonnage grandfathering privileges.  We favour the 
approach agreed to at the 1969 Tonnage Conference, embodied in the 
language of the TM Convention and used in other international instruments, 
of allowing each Administration to make determinations of "substantial" or 
"major" changes on a case-by-case basis in this limited context, taking into 
account the individual circumstances of the ship.  The numerical value of 
the aggregate tonnage change should be only one of many considerations.  

 

.5 The United States retained its national measurement system for domestic 
purposes, and has a large number of ships under its flag that are eligible for 
GRT tonnage grandfathering privileges, as reported in document 
SDC 1/INF.4 (see especially table 1-1 of annex 2 to document 
SDC 1/INF.4).  As a result, we have robust measures in place to recertify 
GRT tonnages of qualifying older grandfathered ships, which was a 
concern cited among those involved with the work that resulted in the 
adoption of the current 1% criterion.  Considering the relatively small 
numbers of grandfathered ships reported for other flag States, it is unclear 
why any interpretation is needed regarding this complex matter, which the 
TM Convention explicitly leaves to each flag Administration. 

 

Conclusion 
 

5 In the view of the United States, the correspondence group's work has called into 
question the need for, and appropriateness of, the square-bracketed interpretation of 
A.3(2)(d) in annex 1 to document SDC 1/4 concerning what constitutes "alterations or 
modifications which the Administration deems to be a substantial variation in ... existing 
gross tonnage".  Accordingly, it is proposed to delete interpretation A.3(2)(d) in its entirety.  
Otherwise, the United States fully supports the Unified interpretations of annex 1, and urges 
their acceptance by SDC 1. 
 

Action requested of the Committee 
 

6 The Sub-Committee is invited to consider the information presented in this 
document, and take action as appropriate. 
 
 

__________ 


